4. Seksuele diversiteit

Seksuele diversiteit gaat over de veelheid van mogelijkheden waartoe mensen zich aangetrokken voelen en hoe ze zich op basis daarvan identificeren. De meeste mensen zijn heteroseksueel, maar er zijn ook meer dan genoeg mensen lesbisch, homo of bi.

Daarbij komt dat ook hier mensen zijn die zich niet in deze categorieën herkennen. Zo voelen panseksuelen zich aangetrokken tot alle mogelijke seksen en genderidentiteiten.

In Nederland wordt al jaren gewerkt aan seksuele emancipatie. Het homohuwelijk heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat mensen van het gelijke geslacht met elkaar kunnen trouwen, en daarmee dezelfde rechten verkrijgen als heteroseksuele koppels.

De emancipatie van verschillende seksuele oriëntaties hangt samen met maatschappelijke opvattingen over seksuele diversiteit. Meer daarover vind je in de andere thema’s van dit dossier. Het COC is de grootste organisatie die zich inzet voor seksuele (én gender)diversiteit.

Maar er zijn er veel meer: Bi+ Nederland zet zich ervoor in dat iedereen liefde, lust en verlangens kan ervaren los van maatschappelijke normen en verwachtingen.

Een ander voorbeeld is Respect2love (onderdeel van het COC). Dat zet zich in voor lhbti’ers met een biculturele achtergrond.

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA

X