3. Genderdiversiteit

Genderdiversiteit gaat over de vele verschillende vormen waarop mensen uiting geven van hun gender, ofwel hun genderexpressie.

Er zijn mensen die zich niet herkennen in het gender dat aan hen is toegewezen bij hun geboorte. Iemand kan zich bijvoorbeeld meer mannelijk of vrouwelijk voelen, een combinatie van beiden, of geen van beiden. Deze mensen identificeren zich dan vaak als genderqueer, genderfluïde, of non-binair.

In de samenleving is er steeds meer aandacht voor genderneutraliteit. Zo hebben steeds meer gebouwen genderneutrale WC’s en hebben winkels zoals de HEMA meer aandacht voor genderneutrale kinderkleding. Ook de NS probeert alle treinreizigers op een inclusieve manier aan te spreken. Op stations wordt daarom voortaan omgeroepen met ‘beste reizigers’ in plaats van ‘dames en heren,’ om zo mensen van alle genderidentiteiten aan te spreken.

In Nederland zijn er verschillende organisaties die zich inzetten voor de acceptatie van genderdiversiteit. Transvisie en TNN komen bijvoorbeeld op voor de belangen van transgender personen.

Daarnaast zijn er veel andere organisaties, zoals Emancipator en Women Inc., die zich inzetten voor de emancipatie van mannen, vrouwen en genderdiversiteit.

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA

X