5. Boeddhisme en hindoeïsme

Het boeddhisme en hindoeïsme hebben een hele andere kijk op seksualiteit en gender dan de andere religies die in dit dossier zijn opgenomen. Beide religies hebben niet één centraal heilig geschrift, omdat het vaak om lokale geloofsgemeenschappen gaat die wel overeenkomsten hebben, maar toch ook zeer sterk verschillen.

Hoewel een aantal geschriften binnen het hindoeïsme homoseksualiteit wel veroordelen, bestempelen andere geschriften homoseksuele ervaringen juist als positief en natuurlijk. In de Kama Sutra, een antieke tekst uit India over seksualiteit en erotiek, wordt seks tussen mensen van hetzelfde geslacht bijvoorbeeld gewoon genoemd.

Daarnaast kijken boeddhistische en hindoeïstische culturen op een hele andere manier naar genderdiversiteit dan andere wereldreligies. Zij leggen niet dezelfde nadruk op het onderscheid tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid zoals het christendom, jodendom en de islam. Dit komt met name doordat ze niet één god hebben die als mannelijk gezien wordt.

Sterker nog, het hindoeïsme kent veel goden die zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. Bijvoorbeeld wordt de god Shiva – een van de drie belangrijkste goden in het hindoeïsme – vaak wordt afgebeeld met zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen.

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA

X