3. Islam

De islam is een religie die nauw verwant is aan het christendom en jodendom. Voor moslims zijn de profeet Mohammed en het heilige geschrift de Koran het allerbelangrijkste.

Ook de islam is onderverdeeld in meerdere stromingen, zoals die van de Soennieten en de Sjiieten (die op hun beurt óók zijn onderverdeeld), en is er geen centraal religieus gezag, zoals bij rooms-katholieke christenen de paus in Rome.

Over het algemeen wordt gedacht dat moslims negatief staan tegenover seksuele diversiteit, met name homoseksualiteit. Dit heeft vooral te maken met islamitische wetgeving, die homoseksuele contacten expliciet verbiedt. Toch zijn er ook binnen islam discussies over hoe belangrijke religieuze teksten geïnterpreteerd moeten worden.

Daarnaast wordt over gender in islamitische kringen verschillend gedacht. Wist je bijvoorbeeld dat in het conservatieve islamitische Iran officieel erkend is dat transgender zijn niet in strijd is met de Koran en trans personen van geslacht kunnen veranderen? Dat die mogelijkheid er is, zegt helaas nog niets over het tegengaan van discriminatie of toestaan van andere queer en genderidentiteiten in dat land.

In het Nederlandse debat over homoseksualiteit gaat het vaak over de islam in negatieve zin. Dat wil helemaal niet zeggen dat alle moslims en imams negatief over lhbti-onderwerpen denken, en worden queer moslims niet altijd uitgesloten.

In Nederland lopen queer moslims wel vaak tegen meerdere problemen aan. Naast dat familie of vrienden moeite kunnen hebben met hun seksuele of genderidentiteit of ze zelfs de deur wijzen, kunnen ze in de samenleving juist weer discriminatie ervaren omdat ze moslim zijn. Stichting Maruf zet zich ervoor in om beide vormen van discriminatie tegen te gaan.

In de suggesties hieronder vind je meer informatie over de relatie tussen de islam en lhbti-onderwerpen en kun je meer te weten komen over hoe queer moslims zelf met het geloof omgaan.

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA

X