7. Rechten die lhbti’ers discrimineren

Niet alle rechten zijn goed voor lhbti’ers. Er zijn ook rechten die lhbti-personen helemaal niet helpen, maar juist tegenwerken en discrimineren.

Er zijn nog veel landen waar mensen die ‘anders’ zijn worden onderdrukt of tegengewerkt. Denk maar eens aan een land als Rusland. Daar is het sinds 2013 verboden om ‘niet-traditionele’ gezinswaarden, beter bekend als ‘homopropaganda’, naar minderjarigen te communiceren.

Ook dichter bij huis zijn dit soort vormen van onderdrukking te vinden, zoals de lhbt-vrije zones in Polen.

De allerzwaarste straf op ‘anders-zijn’ met betrekking tot seksuele en/of genderoriëntatie is nog altijd de doodstraf of een levenslange gevangenisstraf. Gelukkig zijn er niet veel landen waar de doodstraf geldt, al is ieder land, dat die hanteert, er natuurlijk één teveel.

Om te zien welke landen de doodstraf op basis van seksuele of genderoriëntatie kennen, kun je een kaart hieronder gebruiken. Meer informatie over deze onderwerpen is te vinden in State Sponsored Homophobia, het jaarlijkse rapport van ILGA World. Ook zijn suggesties over Rusland en Polen opgenomen.

Voor alle onderwerpen is het een goed idee om naar nieuwsartikelen te zoeken voor meer informatie. Ook op dit gebied kunnen de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen!

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA

X