3. Ouderschap

Met de invoering van het homohuwelijk is het voor paren van hetzelfde geslacht niet meteen net zo makkelijk geworden om een gezin te vormen. Sinds 2007 mogen homostellen ook een kind uit het buitenland adopteren. Dat maakt het adopteren van een kind nog niet eenvoudiger, want veel andere landen verbieden dit soort adopties.

Daarnaast kunnen homokoppels sinds 2016 een kind krijgen via draagmoederschap.

Dat je als koppel een kind kunt krijgen, maakt nog niet dat je ook gelijk dezelfde rechten hebt als alle ouders. Zo werd in 2014 nog de Wet lesbisch ouderschap aangepast, zodat juridisch het ouderschap bij een lesbisch stel gelijk werd aan dat van een heterostel.

Daarnaast is er nu meer aandacht voor meerouderschap: dat zijn gezinsvormen met meerdere ouders die de zorgen over een kind of kinderen delen. In 2018 pleiten het COC en stichting Meer dan Gewenst – die opkomt voor de rechten van regenbooggezinnen – in een open brief in de Volkskrant ervoor dat meerouderschap juridisch snel geregeld wordt door de overheid. Helaas kondigde Sander Dekker, de minister van Rechtsbescherming, in 2020 aan dat er voorlopig geen wetsvoorstel komt dat dat regelt.

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA

X